mandag 5. juli 2010

Familieforøkelse – kanskje….

I disse dager venter vi i spenning på om vi får familieforøkelse – nei, det er ikke ho sjølva som skal ha men gåsene våre ;). Gåsene måtte tilbringe vinteren i fjøset, men i april da det begynte å våres med solfylte, deilige dager hentet jeg dem hjem. Jeg tror de syntes at det var deilig å komme ut å varme seg i sola :)

Her vagger vi oss innover og hjem til ho mor :)

21042010026

Da vi fikk gåsene i fjor som kyllinger visste vi ikke hvilket kjønn det var – naturlig nok. I vinter begynte den ene å bygge rede i fjøset og startet med egglegging – vi tok eggene etterhvert og hun la et nytt hver 1-2 dag. Dermed var vi klar over at iallefall en var av hunkjønn.

Her hjemme bor de oppi bakken, rett på oversiden av gjerdet – vi vil helst ikke ha de gående innenfor hagegjerdet da de er effektive gjødselspredere. Tror nå allikavel at det er lite brukandes gjødsel, men det er noget ekkelt å ha “sigarer” liggende rundt på uteplassen….hehe ;). Oppi bakken har mannen i huset gravd ut dam til dem – han grov ut en kulp i en eksisterende bekk og la duk oppi, noe som er veldig praktisk da skiten deres skylles vekk og dermed unngår man forurensing og lukt av dammen.

Men tilbake til familieforøkelsen…Da vår nærmet seg sommer begynte hun å leite etter reirplass. Først la hun seg til rette mellom noen steiner innafor hagegjerdet – hun hadde nemlig funnet seg et smutthull i gjerdet…Her startet hun å legge egg, men hun ble antageligvis så fornærmet over matmors gjentatte utkastelser at hun heller fant seg en plass mellom to busker - og denne gang utenfor gjerdet. Og eggene strømmet på – det var 15 egg på det meste…Plutselig begynte det å forsvinne egg, og vi mistenkte røyskatt eller kråke. 15 ble til 11, som ble til 9, som ble til 7, som over natta ble til 2…Gode råd var dyre – vi hadde akkurat vært å sjekket eggene – og alle var stropne….Irriterende.

 05072010274

 

Mellomste sønn har bygd levegger til dem som man kan se :)

 

 

 

 

05072010272Løsningen ble å trekke notline over rugeplassen og heller ha det åpent i kortere perioder på dagen. Det funket og hun la noen egg til – det stoppet på 6 med de 2 som hun hadde fra før. Nå ligger de og ruger på skift – det vil si at nå har hun som lå mest til å begynne med fått permisjon hos den andre. Det trengtes da hun var blitt fryktelig tynn og kraftløs av å ligge så lenge – hun skulle jo egentlig snart ha alle de første eggene utklekket, og nå ble jo sesongen noget forlenget ;).

 05072010275

I går var jeg og sjekket eggene igjen – 1 av dem tror jeg snart er modent for utklekking da det helt tydelig var noe “tungt” og fast inni (ikke 05072010276eggeplomme). Dette er det eneste egget, av de 2 som var igjen etter tyveriet, som hun hadde ligget bra lenge på – det andre var et av de siste hun la av de mange. At den andre gåsa er en hann er nok heilt sikkert, for da jeg hadde de i dammen sammen “heiv han seg til” oppå ryggen til hunnen  – og vil da tro at det er naturlig at det er en hann ;)

Så nå venter vi i spenning på om det blir resultat av all denne ruginga – spennende tider dette :)

Jeg ønsker dere en fortsatt eggende dag ;)

5 Comments:

Rita Hogefeld said...

Så spennende! Her forventes foto av avkommet etterhvert :D

Mariann said...

Så spennende å vente på at eggene klekkes.

Marit said...

Ja, dette blir spennende! :)

Linecas have said...

Så spennede. Dette blir en fin føljetong utover sommeren håper jeg=))

Linda said...

Så spennende:) Lykke til:)